Tamiya Ryu Iai

A Tamiya Ryu-t Hayashizaki Jinsuke Shigenobu egyik tanítványa, Tamiya Heibei Narimasa alapította az Era korszakban (1573-1591). A stílus elismerten a Tokugawa Kishu tartomány hivatalos harcművészete volt. A Tamiya Ryu három különböző fázison keresztül fejlődött ki: Ősi Tamiya, Kishu Tamiya és Új Tamiya. Az Ősi Tamiya az ötödik generációval záródott le és lett Kishu Tamiya. Iratok tanusítják, hogy a Kishu Tamiya Ryu volt a Tamiya Okito hivatalosan elismert utódja.

A Kishu Tamiya Ryu, mint Shinken Ryu került át Saijo tartományba (Ehime prefektúra). Az Iyo Saijo tartomány a Kishu család egyik ágához tartozott. A Kishu család több generáción keresztül szoros kapcsolatot tartott a Ryu-val. Yorisumi Yorinori (a Shógunátus főtanácsadója) második fia lett a Saijo Ura cím örököse 1670 februárjában, ekkor virágzott a Kishu Tamiya Ryu Saijo-ban. 1797 augusztusában Tsumaki Junjiro Mototsugu örökölte meg az iskolát és azóta is a Tsumaki család viszi tovább egészen a jelenlegi Tsumaki Seirin nagymesterig.

Tsumaki Seirin 2006 június 4-én hétfőn 102 évesen meghalt Odawarában. 2006 Szeptemberében Tsumaki Seirin fiát, Tsumaki Kazuót, Soshiként (legfőbb vezető és mester/oktató) kinevezték a Tamiya Ryu Shinken Hokokai (=Tamiya Ryu Szervezet, amit eredetileg Tsumaki Soke alapított, hogy Tamiya Ryu kormányzó testületeként szolgáljon Japánban).

Különböző ágakat képviseltetnek a Tamiya Ryu Shinken Szervezetben. Közülük egyik a Fukui Ág. Ezt az ágat népszerűsíti Patrik Demuynck sensei Belgiumban és az európai kontinensen. Fukui Seiichi sensei a Fukui Ág vezetője a Kanagawa prefektúrában és a ZNKR szervezet tisztelt tagja. Katsumata Kenichi Sensei Fukui sensei tanítványa és Patrik Demuynck sensei tanára.

Az iskola tanításai:
(Forrás: http://agehacho.be/tamiya%20ryu%20iai.html )

OMOTE NO MAKI

1. Inazuma
2. Oshinuki
3. Yokemi
4. Mawarikakari
5. Mune no katana
6. Tsukahazushi
7. Tsukitome
8. Shiranami
9. Nigemi
10. Oitachi
11. Chôjô

OKUGISHU

OMOTE
1. Mukou no katana
2. Yokemi
3. Mune no katana
4. Hidari MI
5. Migi MI
6. Komite Giri

CHUDAN
1. Kissaki Gaeshi
2. Issasoku
3. Mukoutsume
4. Hizatsume
5. Kado no katana

KORAN NO MAKI

TACHI WAZA
1. Tôgôsestsu
2. Mizukagami
3. Mojiritachi
4. Satetsu
5. Utetsu
6. Fujisan
7. Matsukaze
8. Yôarashi
9. Tsukikage no tachi

SUWARI WAZA
1. Intengiri
2. Yôtengiri
3. Hichô
4. Myôi
5. Murakumo

GOKUI
1. Mukou no nihou
2. Waki no nihou
3. Koe no nuki

TACHI TAI

TACHI
1-4: Nuki Gake
5-7: Nuki Butsu

Wakizashi
8. Ushi Kiri
9. Sayutome Kirikaeshi
10. Satome Torikomi