Az Iaido története

A kard feltehetően nem a legősibb, de mindenképpen a legnépszerűbb Japán fegyver. A fém megmunkálás kezdete Japánban i.e. 300 körülre tehető, az első kardok a Kofun-Bunka korszakból (i.e. 400 – i.sz. 700) származnak. Ezek kialakításukban még jelentősen eltérnek a ma hagyományosnak tekintett Japán kardtól. A legenda szerint ezt a kialakítású pengét a 8. század körül egy Yamato tartományban élő Amakuni nevű kovács találta fel.

A mai Iaido (vagy korábbi nevén Iaijutsu) első mesterének Hojo Jinsuke Shigenobu-t, vagy másik ismert nevén Hayashizaki Jinsuke Shigenobu-t tartják. Életéről keveset tudunk, a tudósok valószínűnek tartják, hogy Sagami (Shoshu) tartományban született, valamikor a 16. század közepén. Később a Japán északi részén található Mutsu tartományban élt. Az általa tanított stílus több néven is ismert, például Junpaku Den, Hayashizaki Ryu, Shin Muso Hayashizaki Ryu vagy Shigenobu Ryu.

Halála után az ő tanításaiból fejlődtek ki a további Iaido iskolák, amelyek egyrésze a történelem során eltűnt vagy beolvadt más iskolákba. Napjainkban a legismertebb és legelterjedtebb iskolák a teljesség igénye nélkül a Muso Shinden Ryu, a Muso Jikiden Eyshin Ryu, a Hoki Ryu, a Tenshin Shoden Katori Shinto Ryu, a Shinkage Ryu és Tamiya Ryu.

Az Össz-Japán Kendo Szövetség (ZNKR) kérésére 1968-ban összeállítottak egy nyolc Iaido formából álló sorozatot, amelyet a kendosok gyakorolhatnak. Ezt nevezték Seitei Iai-nak. Ezt 1980-ban újabb két formával, végül 2000-ben szintén újabb két formával bővítették, és így alakult ki a mai ZNKR Iaido-nak nevezett 12 fromából álló sorozat. A formák nagyon részletesen le vannak írva, ezért kiválóan alkalmasak arra, hogy egy egységes vizsgarendszer alapját képezzék.