2012.09.26-28. - MKSZ Őszi Iaido Klubvezetői Tábor

Yamasaki Masahiro sensei (8.dan iaido, hanshi) 7. alkalommal látogatott el hozzánk, hogy három napos klubvezetői és két napos ZNKR iaido szemináriumot vezessen. Nemzetközi szemináriumokon szinte lehetetlen közvetlenül egy ilyen magas fokozatú mestertől tanulni, ez nagy ajándék számunkra...

Szerda este kezdődött a klubvezetői szeminárium. Yamasaki sensei tanítást elméleti kérdésekkel kezdte. Ismét felette a kérdéseket, hogy miért is gyakorlunk, és hogy gondolunk az iaido-ra. Az iaido önvédelem, vagy harcművészet és mi a különbség közöttük. Hangsúlyozta a gyakorlás ön- és társadalomfejlesztő fontosságát, illetve az "istentől kapott energia" felfedezését és fejlesztését önmagunkban a KIAI gyakorlásán keresztül.

Ezután időutazást tettünk, és viszatértünk a pár száz évvel ezelőtti japánba, hogy felfedezhessük a kardforgatás ősét (kenjutsu), és megértsük, milyen nehéz a formagyakorlatokban a vívás közben fellelhető erőt és lelkületet mutatni.

Megtudtuk, hogy japánban írott követelményei - szempontjai vannak az iaido, jodo és kendo dan vizsgáknak. Abe sensei röviden ismertette a főbb pontokat (a fordítást később kapjuk meg).

A történelmi és elméleti bevezető után előkerült a boken és a shinai, Mihalik Hunor sensei (Iaido 6. dan iaido, renshi) aktív közreműködésével láthattuk a különbséget vágás és vágás között: Yamasaki sensei az energiát a kissaki végére helyezte, és ezt a célt tűzte ki számunkra is. Ezt újabb páros gyakorlat követte, itt a fordulások közbeni helyes kard használat és védés kapott fontos szerepet.

Az este végén mi is mozoghattunk, a Mae és az Ushiro katákon keresztül javíthattuk a mozgásunkat - különös tekintettel a furikaburi-ra és a fordulás közbeni lábhasználatra, ami szintenként változhat.

Másnap délelőtt bemelegítés után KIAI gyakorlattokkal kezdtünk - leginkább a kendo-t vagy jodo-t nem gyakorló számára derült ki, hogy ez nem is olyan egyszerű feladat, mivel az iaido gyakorlása közben hang nélkül kell ugyanezt megmutatnunk.

Az első két kata ismétlése után az uke nagashi gyakorlat legnehezebb mozdulatát, a védést gyakoroltuk - Yamasaki sensei shinai-val a kezében vágott felénk, nekünk pedig védekezni kellett! Az élmény maradandó, és nem összehasonlítható az egyedüli gyakorlással.

A Sensei szerint láthatóan fejlődünk, és helyt tudunk állni Európában. Csütörtök este a vágásokra koncentráltunk, különös tekintettel a morote tsuki, soete tsuki, sanpo giri katák támadásaira, és megpróbáltuk az energiát a kissaki-ba irányítani. Rávezető gyakorlatot is mutatott a Sensei, ha egy shinai-t kell vágni (ha van cél előttünk) a vágások is jobban fognak menni.

Péntek délelőtt kia gyakorlása után a ZNKR katákat mélyítettük. Délután fokozat szerint enbu tartottunk, utána pedig Yamasaki sense tanácsaival látott el minket. Ezek után a Sensei összefoglalta a három nap tanításait, eredményeit és megköszönte nekünk az elmélyült, intenzív munkát.