2012. 09. 29-30. - Szubjektív beszámoló az Őszi Iaido Szemináriumról

Idén is megrendezésre került az MKIJSZ Őszi Iaido Tábora Yamasaki sensei (8 dan iaido, hanshi) vezetésével. Az eseményen egyesületünk 5 fővel vett részt. Első nap bemelegítés és vágógyakorlatok után külön csoportokban kezdtük el a tanulást , mindenki a szintjének megfelelően. Az ikkyu csoportban a tachi geiko után az ippon me mae-t, nihon me ushiro-t és a roppon me morote tzuki-t néztük át részletesebben.

Az ebédszünet után nagy megtiszteltetés ért: az iaido válogatott kerettel folytathattam a szemináriumot, közvetlenül Yamasaki hanshi irányítása alatt! Egy új oldaláról szemlélhettem az iaidot és a 12 kata-t, ez pedig a versenyzés. A Sensei felhívta a figyelmünket a kata-k olyan pontjaira, amiken, ha megfelelően elsajátítunk, egy továbbjutás vagy egy győzelem múlhat. Nekem a hachihon me ganmen ate alatt a vágásaimat javította ki, egy shinai segítségével rávezetett, hogyan javíthatom a technikámat, nagyszerű volt, mikor én is megéreztem magamon, hogy jobban vágok. A titok: a kissaki mozgására kell koncentrálni. A csoportban egyedüli ikkyu-ként a válogatott tagok gyakorlását nézve is sokat tanultam.

Vasárnap délelőtt is a 12 kata-t gyakoroltuk, a Sensei arra hívta fel a figyelmünket, hogy próbáljunk logikus iaidot gyakorolni. A sanpo giri-n keresztül mutatta be: ne csak azt nézzük, hogyan, milyen szögben áll a kezünk-lábunk-kardunk, hanem tekintsünk a kata mélyebb rétegei felé, mit miért csinálunk, mire reagálunk, milyen mozdulattal. Végül bemutattuk a 12 kata-t Yamasaki sensei előtt, aki külön-külön mindenkiről véleményt mondott.

A szeminárium végén Yamasaki hanshi egy embut tartott, mindenki lélegzetvisszafojtva figyelte, milyen is a valódi Iaido.

Ebédszünet, majd rövid közös gyakorlás után következett a vizsgám shodan fokozatra, melyet sikeresen teljesítettem.

Nagyon jól éreztem magam, a rengeteg energiával töltött fel a szeminárium, és a megismert új szemlélettel próbálom folytatni az iaido további gyakorlását.

Bodnár Tamás