2012. 10. 12. - Tamiya Shinken Ryu szeminárium

Dojónk immár második alkalommal rendezte meg Sopronban az őszi edzőtáborát, melynek keretin belül idén a jodo és a tanjo mellett egy nap Tamiya Shinken Ryu oktatás is helyet kapott. Tudtommal ez volt az első ilyen alkalom Magyarországon, hogy edzőtábori keretek között tanulhattunk Tamiya Ryut, de öszintén remélem, hogy nem az utolsó, és ezután minden évben lehetőségünk nyílik Patrik senseitől tanulni.

A szeminárium családias keretek között zajlott - a sensei magyar és szlovák tanítványai közül is csak azok vehettek részt, akik már nagy biztonsággal kezelik a iaitot -, így a senseinek volt ideje és lehetősége mindenkit személyesen javítgatni, írányítani. Végig vettük az Omote No Maki sorozat tizenegy katáját, de a mozdulatok pontossága helyett, a távolságokra és az időzítésre volt helyezve a hangsúly, ezzel életszerűbbé téve a történetet. A sensei ki is emelte, hogy a különbség a seitei iaido katakhoz képest nem a részletekben, hanem az alapkoncepcióban lelhető fel: itt minden esetben az ellenség megsemmisítése a cél, fel sem merül, hogy esélyt adjunk neki az elmenekülésre. Emellett a mozgás maga is sokkal természetesebb, és míg a seitei katák hatékonyságát néha meg szokták kérdőjelezni, addig egy jól bemutatott koryu katánál egy kívülálló számára is egyértelmű, hogy a gonosz támadók egytől-egyig szörnyű halált kellett, hogy haljanak.

A nap végére kellemesen elfáradtunk a - főként seizában végrehajtott - katák tanulmányozása során, az estét a kis csapat egy vidám hangulatú, kellemes beszélgetéssel egybekötött vacsorával töltötte.

Óriási élmény volt ízelítőt kapni a valódi, generációkon át mesterről tanítványra szálló iaidoból, már most várom a jövő őszi tábort!