Tamiya Ryu és ZNKR szeminárium, Kassa 2015

A tamiya ryu kassai családtagja, a Hikari Dojo idén nyáron is megrendezte koryu és ZNKR szemináriumát Kassán, Patrik Sensei vezetésével.

Péntek reggeli érkezésünket nagyban segítette egy asztalterítőnyi méretű Kassa térkép széthajtogatása, amin egy segítőkész benzinkutas X-el jelölte be a célállomásunkat, egy iskola tonatermét. Az érzés innentől kincskeresésre hasonlított, és valóban „kincsekre” leltünk Kassán.

Miután megtaláltuk a kincsesláda lelőhelyét, a tornatemet, rég nem látott barátaink üdvözlése után elkezdtük a láda kiásását. Egész nap a Tamiya ryu első, Omote No Maki sorozatának gyakorlásával telt. Patrik Sensei minden tanítványt személyesen javított.

Ahogy telt a nap, egyre több „kincsre”, azaz tudásra leltünk, a tanácsokat lejegyezve mintha régi tekercsekkel teli ládát ástunk volna elő a Dojoban. E jegyzetek tanulmányozásával a jövőben otthoni dojonkban is csiszolhatjuk koryu tudásunkat.

Szombaton a ZNKR katákat gyakoroltuk, a pénteki naphoz hasonlóan rengeteg tanácsot és javítást kaptunk, ezeket a kincseket is már „csak” be kell építeni az Iaidonkba.

Vasárnap szintek szerinti csoportokban embukat mutattunk be, ahol a magasabb szinten álló társaink értékelték bemutatónkat, itt is sok javítani és finomítani való hibánkra mutattak rá. Ezután Patrik Sensei a yondan iaidokakat dolgoztatta meg, mivel mindegyikőjüknek be kellett tanítania egy koryu katát a saját iskolájukból. Limitált idő állt rendelkezésükre, és az „óra” végén értékelték a tanítást. Ebből nem csak ők, de mi is sok mindent leszűrhettünk, és érdekes volt belekóstolni más iskolák koryu katáiba.

Ismét hasznos tapasztalatokkal tértünk haza Szlovákiából, köszönjük a szervezést.