Nekem mit jelent az iaido gyakorlása?

Kedves Tagok!

Szeretném megnyitni ezt a topikot, mivel az egyesületen belül én vezetem az iaido edzéseket.

Remélem, hasznos témákat tudunk megbeszélni majd a jövőben egymással. De ne feledjétek az edzésekre járás, a gyakorlás mindennél sokkal fontosabb, ez legyen mindig szemetek előtt.

A harcművészeteket nem lehet könyvekből megtanulni!

Engedjétek meg nekem, hogy ajánljak egy témát, amit egymással meg tudunk vitatni.

Nekem mit jelent az iaido gyakorlása?

Ha lehetséges, ne definíciókat írjatok, hanem személyes gondolatokat, véleményeket a témá(k)ról.

Ganbatte!
Zsolt

Nekem ezt jelenti az iaido gyakorlása

Mikor elkezdtem iaidot gyakorolni, az volt a célom ezzel, hogy a tréningek idejére magam mögott hagyhassam a munkahelyi stresszel terhelt mindennapok taposómalmát. Az otthoni, békés családi élet mellett is szükségesnek éreztem egy olyan elfoglaltságot találni, ahol semmi mással nem kellett foglalkoznom, csak saját magammal. Eleinte csak próbáltam végrehajtani a szükséges mozdulatokat a kívánt módon, fizikailag és szellemileg is a testem mozgására koncentrálva.

Ahogy teltek az évek, életem nélkülözhetetlen része lett a gyakorlás. Ha néha ki kellett hagynom néhány hetet, hiányzott. Észrevettem magamon, ahogy a formák és a mozgás egyre inkább zsigerből kezdtek előjönni, egyre többet tudok gondolkodni a miérteken. Az utat járva, folyamatosan változtatva (remélem, hogy javítva) mozgásomon, elkezdtek foglalkoztatni a mozdulatok okai. Ez a lépés miért így van, azt a vágást van-e értelme úgy végrehajtani?

Szerintem az iaido egy végtelen út, amelyen járva folyamatosan át kell értékelnem az elért eredményeimet, az úton megtett távolságot. Az úton találhatunk ellenőrző pontokat, ahol tanárainktól viszajelzéseket kaphatunk eddigi vándorlásunkról. Egy ilyen pontot elérve nem állhatok meg, legfeljebb megpihenhetek kissé, hiszen végső célomnak nem egy checkpoint elését tűztem ki.

És végül a válasz, amit a topik címében Zsolt feltett: Nekem mit jelent az iaido gyakorlása?
Azt a lehetőséget adja meg, hogy a tanításokat megfogadva, rendszeres gyakorlás eredményeként folyamatosan fejlődni tudjak, testileg és szellemileg, nem csak az iaidoban, de az élet egyéb területein is.

12 ZNKR Iaido Kata Enbu - Takashige Yamazaki Hanshi 8. Dan Iaido

Tisztelt Tanítványok!

Az alábbi linket ajánlom mindenkinek, aki ZNKR Iai gyakorol...

link: http://www.youtube.com/watch?v=JaJbDln7oGA

Ganbatte,
Zsolt

Forma és tartalom...

Tisztelt Tanítványok!

''Ami volt, van és mindig lesz...''

Mint tapasztaltátok, a sors egyre több mindent mér rám, ránk és az egyesületre. Szeretném megtalálni ennek az okát. A természet nemsokára teljesen visszahúzódik és eljön a tél. Itt az elmélyedés ideje. Ajánlom mindenkinek, hogy a gyakorlás mellett mélyedjen el egy kicsit magába és rendezze gondolatait - amit gondolunk, azzá válunk. Én is ezt teszem, hogy az újévben újult erővel tudjunk a nagy feladatok elé állni. Sok sikert kívánok mindenkinek a belső utazásához.

Ganbatte
Zsolt

A kardról

A kardodról, ami a sajátod, a tied. Érdekes, mindig egy nagy dolognak tartottam a tárgyakat, játékokat, legújabban a fegyvereket. Megfogott a szépségük, és úgy láttam szinte akaratuk van, jobban dolgoznak a kezemben a sajátjaim, hiába gyakorlottabb, tapasztaltabb nálam valaki. Véleményem nem változott, csak erősödött mióta csatlakoztam. A Japán kard pedig hírhedten bűvös eszköz, sokakat rabul ejtett, nem én vagyok az első, és asszem az utolsó se. A kardba magába szerintem a Kill Bill című klasszikusban, talán a Penge című filmben szerettem bele. Átérezni ezt a vonzalmat nem volt nehéz, lehet róla írást találni eleget. Az én "saját" kardom beszerzése sok mindennek a kezdete. Itt bár csak a bokuto-ra gondolok érdekes az is. Gyurit látni a kardjával felemelő élmény volt, ő egy kicsit higgadtabb volt nálam, mert én be voltam sózva a kardtól. Már az enyémtől persze, ezért is érdekes, hogy milyen pókerarca volt mellé, mondhatnám úgy is, hogy a kard látszólag jobban örült Gyurinak, mint viszont, ez nem változtat igazából semmin,eléggé egymásra találtak. A fakard jól szolgál egy ideje. Túl jó is talán elvégre a minap azon kaptam magam, hogy biztos fájna neki, ha iaitót szereznék be mellé/helyette. Nevet nem adtam neki, de sok más állatomnak, halamnak se adok soha nevet, akkor pont egy kardnak? Egy ideje rágódom ezen. Nem tudom, van-e értelme gondolkozni valamin, aminek ilyen konkrétan nincs haszna/értelme de valahogy mégis olyan fontosnak tűnik. Láttam már, hogy a iaido ad olyan tapasztalatokat, gondolatokat, Uram bocsá' válaszokat amik Máshol használhatók, de ott és akkor feleslegesnek látszanak. Ez is fontos kérdésnek látszik, ezért kíváncsi lennék, ki hogyan viszonyul kardjához, kedves tárgyaihoz, fegyvereihez?

Dai Kyo Soku Kei

Kedves Tagok!

Egy alapfogalom a technikák (nem csak Iai) elsajátításához...

Dai Kyo Soku Kei: nagy mozgással, erőteljesen, gyorsan, erőfeszítés nélkül/lazán a jelentése és a legfontosabb fokozat a technikák helyes elsajátításában. Kezdőknek lassan és nagy mozgással kell a gyakorlatokat elsajátítani, ami évekig is eltarthat.

Ganbatte!
Zsolt

:)

:)