2011.05.07-08. - Iaido szeminárium Teplice-n

A hétvégén Victor Cook sensei (Iaido 7.dan Renshi) vezetett szemináriumot a szlovákiai Tucianski Teplice-n. A két napos tábor nagyon magas színvonalú volt és a sensei-ek személy szerint is foglalkoztak mindenkivel. Több mint 70-en voltunk. Első nap végigmentünk a 12 ZNKR katán, a sensei kitért a sarokpontokra és nagyon sokat magyarázott. A gyakorlatok pontos végrehajtása mellett kiemelt szerepet kapott, hogy tudjuk mi miért van és történik, a sensei mindenhol a történet megjelenítését hangsúlyozta.

A második nap külön voltak a vizsgázók, mudan, shodan és a felettiek. Nekünk nagyon érdekes edzésünk volt, mert az első részében elmélet volt, vagyis a tegnapi tanítást folytatta sensei, csak még mélyebben. Ha nyomás alatt vagyunk (vizsga, bemutató, stb.), vagyis a gyakorlás alatt figyelnek minket, akkor sokkal jobban kijönnek a hibáink, amiken a jövőben dolgozni kell. Nekem személy szerint az erősebb metszukét ajánlotta a sensei, hogy azon dolgozzak a következő hónapokban.

A második részében az edzés páros gyakorlással telt, ahol mindenkit személyesen is javítottak. A vizsga nagyon tanulságos volt, szinte mindenki átment. Én mindenképpen szeretnék jövőre is menni, és remélem, hogy jövőre már a Juunanshin csapat egy része is csatlakozik majd.