2011.05.28. - Iaido keret válogató és válogatott edzés

A verseny (Iaido Taikai) az évek óta megszokott helyen a Puskás Tivadar Távközlési Technikum tornatermében rendezte meg a Magyar Kendo Iaido és Jodo Szövetség. Mivel célirányos eseményről volt szó, tétje a kategóriánkénti kijutás az EB-re, csak azok vettek részt rajta, akik valamilyen oknál fogva komolyan gondolják a részvételt.

Én személy szerint, már régóta részt veszek a Juunanshin Dojo képviseletében és a tőlem telhető legjobban segítem, hogy az esemény eredményes legyen. Idén az adminisztrációban való segítség mellett, az 1 dan kategóriában kellett versenyeznem, a kevés számú induló miatt.

A bevezetés Mihalik Hunor sensei (6. Dan Renshi) az Iaido szakág technikai vezetője nyitotta meg és végig Ő vezette és irányította a szakmai munkát. Az első részben két pályán (A és B) zajlott a versengés, mudan (itt a 3 Danosok értékeltek) illetve 1-2 Dan (bírók a 4-6 Danosok voltak) kategóriában. Ezt követen került sor a 3. Danosok küzdelmére, amit mindenki, aki nem versenyzett vagy bíráskodott feszült figyelemmel kísért. Itt is volt egy érdekesség, mivel nem volt meg a kellő számú jelentkező, Kovács Péter sensei (4. Dan) is beállt versenyezni, így személyes részvételével emelte a mércét.

A szünet után kategóriánként 2-2 pár szolgált példával és ellenpéldával mindannyiunk számára (ők össztűz-szerű, éles kritikákat és véleményeket kaptak), majd Mihalik Hunor sensei beszélgetésbe hajló elméleti oktatást tartott számunkra - és ismertette az Európa Bajnokságra (Andorra, 2011.10.16-18) utazás feltételeit is. Az iai gyakorlása mellett nagyon jó volt, hogy a beszélgetés során kitértünk az iaido versenyszempontokra is, melyeket konkrét példákon, tapasztalatokon keresztül megbeszéltünk.