2011.06.16-17. - Jodo szeminárium, Villingen

Idén Eiko Hayashi sensei (Jodo 8.dan Kyoshi, Iaido 7.dan Kyoshi) vezette a Német Jodo Szövetség központi szemináriumát a festői szépségű Villingen-ben.

A dojonkból sajnos csak én tudtam részt venni, és mivel lebetegedtem előző nap, az első napon (csütörtökön) én is csak nézőként. De így sokat tanulhattam, hiszen a sensei nagyon sokat magyarázott, részletesen végigment a kihon tandoku és sotai dosa (egyes és páros kihon gyakorlatok) minden apró részletén, majd a katakon is.

Pénteken szokás szerint két részre oszlott a szeminárium, a vizsgázókra, akik a vizsgaanyagot gyakorolták, és a nem vizsgázókra, akiknek - mindenki legnagyobb meglepetésére és örömére - a Koryu első sorozata, az Omote jutott. :)

Számomra külön öröm és hatalmas megtiszteltetés volt, hogy Len Bean sensei (Iaido 7.dan Renshi, Jodo 5.dan) volt a párom a gyakorlás közben, aki nagyon sokat segített a februárban elsajátított formák letisztításában és mélyebb megértésében.

11 órától a vizsgák következtek, ahol mindenki meglepetéssel szembesült azzal, hogy a követelményszint valóban folyamatosan emelkedik, hiszen az 1. és 2. danos vizsgán is volt buktatás, a 4. danosok közül egy ember ment át a vizsgán, 5.danra pedig senki!

Déltől ebédidő következett 14:30-ig. Ezidő alatt én Liviu Vlad-al gyakoroltam, aki Patrik sensei egyik legmagasabb Jodo fokozatú tanítványa, majd a gyakorlás után a sensei is elmondta a gondolatait. Lazábban, pontosabban, ne ilyen mereven, ne erőből, húzzam ki magam, harából mozogjak, ne vállból... Nem sorolom tovább pedig lehetne még... Azt hiszem, az ott kapott instrukciókkal a sensei néhány év gyakorlásra elegendő feladatot adott... :)

Délután verseny, ahol sajnos nem túl sok sikerrel szerepeltem. Viszont a verseny után Len Bean sensei is elmondta kb. ugyanazokat, miket korábban Patrik sensei, hogy miket gyakoroljak, javítsak, ha fejlődni akarok. :) A verseny után még tudtam Patrik sensei-el beszélgetni 1 órát mielőtt indult haza a vonatom.

Azt hiszem a szemináriumot a legjobban úgy tudnám összefoglalni, hogy sok kérdéssel érkeztem Villingenbe, rengeteg válasszal, és legalább annyi új kérdéssel indultam haza. Dehát ez ad értelmet a gyakorlásunknak... :)