2011.09.16-18. - 10. Jodo Európa Bajnokság

1. nap

10. Jodo Eb.-ről (Stevenage) tudósítva: A szeminárium.

A szemináriumot Mitsuo Shiya Hachidan Hanshi és Shizufumi Ishido Hachidan Kyoshi vezette. A kihonok részletes bemutatása után páros gyakorlatok voltak, majd a katák fontos pontjai lettek bemutatva, különösen a versenyen elvártak szerint.

A gyakorlás közben Shigenori Namitome Hachidan Hanshi személyesen javította a hibákat. Mindenkihez volt pár bíztató megjegyzése és Ishido Senseivel közösen próbálta bemutatni a jo és a tachi közös munkáját. Jó volt látni,hogy minden résztvevő maximálisan odafigyelt, jegyzetelt és szinte tapintható volt a feszültség....

Fáradtan, de óriási élményekkel telve beszélgettünk még az öltözőben is, nehéz és sok időt igényel majd a látottak befogadása, de látszott az arcokon, hogy egy nagyon komoly és ritka esemény részesei lehettünk.

2. nap

10. Jodo Eb.-ről (Stevenage) tudósítva: A verseny.

Már reggel fél kilenckor minenki edzett, nekem is sikerült pár kört lenyomnom. A Rokudan(bírók) versenyével kezdődött. Feszült pilanatok, hatalmas csaták ...... a döntöben Momiyama Sensei kezéből kicsúszott a jo!!!!!! az utolsó katában .... az egész csarnok felhördült. Végül Albert van der Broek nyert (Patrik sensei tachi).

Én elsőnek egy angol srácot kaptam .... 2:1-re elvitte a meccset .... majd egy svájci következett .... ismét 2:1 .... merev és feszült voltam, éreztem minden porcikámban, hogy "szétszedem", persze pont ez akadályozta a pontos bemutatást. Párom Valentin Vervack (később európa bajnok lett) próbált segíteni és minden mozdulatomra kiválóan reagált. A későbbiekben látam nevetést, sírást, de legfőképpen mosolyokat, mert hát mi illik jobban ehhez a sporthoz, ahol végül is "csak" az "életünk" a tét. Itt nem ellenfelek küzdenek egymással, hanem barátok és sporttársak és az első, hogy mindenki a saját lehetőségei szerint segítse a másikat ezen a rögös úton.

Érdemes volt készülni, versenyezni és megerősödött bennem az elhatározás, hogy mindent megteszek, ami ahhoz szükséges, hogy jövőre Belgiumban újra részt vehessek ezen a versenyen. (Hunort idézve az összefoglalás: szereztél 2 zászlót, de gyűjtöttél tapasztalatot és nyertél több barátot és mi kell még ....)

Ó a végére csak annyi, hogy holnap vizsga! és persze alig bírom elvonszolni elgyötört testemet egy tradicionális angol sörözőbe. :)

3. nap

10. Jodo Eb.-ről (Stevenage) tudósítva: A vizsga.

Persze megint nem tudtam elég korán menni, hogy legyen elegendő hely gyakorolni. Patrik Sensei saját csapatából keresett segítséget nekem, hogy felkészülhessek a vizsgára. Kaptam jó tanácsot bőven .... az utolsó fél órában Sensei csak velem foglalkozott és biztatott ..... A verseny előtti 2. órában Shiya Sensei kezébe vett egy tekercs fehér ragasztószalagot és lázas munkába kezdett Ishido segítségével. Elsőnek 3, aztán 4 majd megint 3 téglalap került a csarnok közepére.

Minden csapatvezető azonnal fényképező gépért rohant ...... no akkor itt lesz a vizsga! ŐŐŐŐŐ ezt pár mondatban nem tudom leírni ..... de lényeg, hogy nem párosával történt a vizsga, senki sem azzal volt, akivel készült! Kihírdették a katákat is, az én csoportomnak 2-3-4-5-6. Mindenki lenyomott egy katát a kijelölt helyén, jöhetett az ebédszünet.

A mi csoportunk kezdte a vizsgát. Én joval kezdtem, párom egy svéd srác volt, soha 1 percet sem edzettem vele ..... majd a kör végén én tachiztam egy bolgár srácnak, akivel szintén soha 1 percet sem edzettem!

Hihetetlen drámák történtek, pl. 6.dan vizsgánál volt aki elfelejtette, hogy melyik kata, mikor következik ... Nagyon(sőt tulságosan) is feszült volt a hangulat.
Nem nagyon éreztem senkin, hogy biztos megcsinálta, amit szeretett volna az elején........ rövid időn belül kihírdették az eredményeket ... húúúú mikor láttam a sorszámomat ....

Gyors pakolás, rengeteg kézfogás, gratulációk .... lezártunk egy fejezetet... fáradtan, de elégedetten zártam a 2011-es Eb. kirándulást.